[...] dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura topnienia kwasów nasyconych zależy wyłącznie od długości łańcucha węglowego; im dłuższy łańcuch węglowy, tym [...]
[...] nawodnione przed,w trakcie i po każdym treningu,a także odżywia zmęczone mięśnie.Powinieneś zawsze pić co najmniej dwie duże szklanki wody przed każdym treningiem lub grą. Kolejnt artykół Cos o odżywianiu dla piłkarzy made in Bodymaker Jak powszechnie już wiadomo, odżywianie w sporcie jest równie ważne co sam trening.... brzmi to nieco [...]
[...] jak nowotwory i miażdżyca. Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodniającym. Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w olejach roślinnych i margarynach. Spośród składników mineralnych zwracajmy uwagę na odpowiednią ilość potasu, żelaza i magnezu, których niedobory często występują w starszym [...]
[...] silniej. Myślę, że z czasem dojdę do wagi około 85kg i to ona powinna być dla mnie optymalna. Jeżeli udało mi się przekonać Was do zastanowienia się nad treningiem siłowym kolejnym punktem powinno być ułożenie planu. Tutaj rodzi się pierwsze zasadnicze pytanie: które mięśnie najlepiej ćwiczyć do sw? Musimy pamiętać, że sporty walki wykorzystują [...]
[...] ww gdzyz te powoduja wzrost poziomu insuliny(kierowany wzrost jest pozytywny,nadmierny juz nie ) i najwazniejszy mit ww nie oszczedzaja bialek miesniowych . Nastepne w kolejce sa tluszcze (mowie o zdrowych tluszczach) bardzo dobre zrodlo energi, NNKT sa bardzo waznym czynikiem wplywajacym na regeneracjie,zdrowie organizmu i wzrost masy [...]
[...] zastosowanie do obsmażania patelni teflonowych, dzięki czemu obsmażanie może odbywać się bez dodatku tłuszczu a jeśli na tłuszczu to na niewielkiej ilości, najlepiej na oleju rzepakowym), raz na 2 tygodnie grillowanie (gdyż długotrwałe spożywanie potraw z grilla może mieć negatywne skutki dla zdrowia). Potrawy można również piec w folii [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] dwie duże kategorie tłuszczów: — Tłuszcze zwierzęce; znajdujemy je w mięsie, rybach, maśle, jajach, serze, świeżej śmietanie itd... — Tłuszcze roślinne; są obecne w oleju z orzechów ziemnych, oliwek, orzechów włoskich, w margarynach itd... Lipidy można podzielić również na trzy kategorie w zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, które [...]
[...] kulturystów uważa, że lepsze jest stosowanie zmiennego spożycia kalorii. Jednego dnia spożywają tyle, ile potrzeba dla podtrzymania masy ciała, następnego dnia mniej , kolejnego dnia - więcej itd.Ja zwiększam liczbe kcal co drugi/trzeci dzień ..zjadając więcej węglowodanów w dni treningowe ( trening siłowy ) w czasie okołotreningowym [...]
[...] sprawia, że masz ciągle uczucie głodu ? Odczuwasz psychicznie: jestem na diecie ,ściska mi żołądek więc pewnie chudnę . Nie zjadasz pożywnego śniadania, odmawiasz sobie kolejnego posiłku, przeżuwasz batonika - bo przecież jeden batonik nie zaszkodzi! Myślisz sobie: Nie zjadłem śniadania, ale za to był batonik , przecież nie utyję , bo [...]
[...] orzechowe 10g Jabłko/banan 100g / borówka / maliny / jagody / 200g Opcjonalnie można dodać zamiast jabłka inne owoce jakie lubisz ;) Posiłki możesz mieszać i jeść w takiej kolejności jakiej chcesz, posiłki mają mniej więcej podobną kalorykę i makroskładniki 2 x w tyg zrób sobie zamiast piersi z kurczaka, chudą białą rybę ok. 180g, typu dorsz [...]
[...] powinno się je spożywać w momencie gdy nie możemy zjeść normalnego posiłku. Tłuszcze znajdziemy natomiast w mięsie tłustym, rybach tłustych, jaja kurzych (żółtkach) oraz w olejach, tranie. Warto je uwzględnic w każdym posiłku z wyjątkiem posiłku potreningowego ze względu na ich spowalniający wpływ na katabolizm białka w żołądku co w oknie [...]
[...] wtedy, gdy nie poprzestanie tylko na jedzeniu produktów roślinnych, ale doda do swego menu również ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość retinolu dochodzi do 2 kg., co odpowiada [...]
[...] fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne [...]
[...] kapustnych DRUGA LINIA OBRONY ŻYWIENIOWEJ Żywność promująca progesteron u kobiet i testosteron u mężczyzn: surowe orzechy i nasiona awokado oliwki i oliwa z oliwek olej z zarodków ryżu olej z kiełków pszenicy TRZECIA LINIA OBRONY Żywność oczyszczająca wątrobe: zielone warzywa owoce (cytrusy, jagody, jabłka, papaja, ananas) owies i [...]
[...] workach, gruszkach, tarczach przymocowanych do ściany. Skakanie na skakance, walka z cieniem i można brać się za rozciąganie całego ciała po treningu, trzeba pamiętać, że kolejny trening już jutro. Trening Kick- boxingu Rozgrzewka trener przywiązuje bardzo dużo uwagi do niej, jest bardzo intensywna, dużo ćwiczeń na rozgrzanie nóg, bardzo dużo [...]
[...] Szybko wchłaniane koktajle proteinowe pomogą w przejściu naszego organizmu do stanu anabolicznego, który umożliwi nam rozbudowę muskulatury. 1.2 WEGLOWODANY: Kolejnym niezbędnym składnikiem diety kulturystycznej są węglowodany. Są one podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu oraz uczestniczą w naprawie i budowie [...]
[...] tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny makroskładnik - tłuszcze. Może na początek odejdę od tłuszczy jako składnika z pokarmu, i wspomnę o tłuszczach ustrojowych. Czy są nam niepotrzebne ? Są potrzebne , i [...]